- Alvorlig og meningsløs kveling av digitale eventer

Koronakrisen har slått knockout på event- og arrangørbransjen, mens krisehjelpen har uteblitt.

Tirsdag ble de strengere reglene for smittevern i Oslo kommune innført. Hovedregelen nå er forbud mot alle innendørs arrangementer. Det rammer også den siste muligheten bedrifter, organisasjoner og privatpersoner har til å oppleve konferanser, frokostmøter og seminar.  Nå er det kun lov med én person i samme rom om gangen, pluss en tekniker og en fotograf.


– Det er nesten ikke til å tro. Ikke får vi krisehjelp, og ikke får vi drive det vi er best på: å skape store konferanser og møteplasser. Det er alvorlig for oss, men det er faktisk enda mer alvorlig for et nedstengt Oslo og Norge. Disse arrangementene holder motet opp, holder hjulene i gang og skaper verdier nå. Det er meningsløst at de blir forbudt, nå skal man dra ut den siste luften av ballongen med å nekte tv-sendinger. Vi føler oss helt glemt, oversett og kneblet, og frykter nå dette er spikeren i kisten for en hel bransje, sier Janette Haukland i Sponsor- og eventforeningen.

 

Store arrangementer, som den digitale versjonen av Zero-konferansen, er avlyst. Det samme er minst 100 digitale sendinger rundt om i Oslo. Samtidig går de store produksjonene på norske TV-kanaler sin gang. 

 

– Våre medlemmer har kastet seg rundt, gjort store investeringer og omstilt hele virksomheten for å levere digitale arrangementer trygt og godt. Det er like strenge tiltak og forholdsregler i streamingstudione i Oslo, som hos TV-kanalene eller på regjeringens pressekonferanser. Denne forskjellsbehandlingen er dypt urettferdig, den rammer hardt og den får følbare konsekvenser for tusenvis av nordmenn som trenger lyspunkt i hverdagen mer enn noen gang, sier Haukland.

 

Sponsor- og eventbransjen ønsker at konferansearrangører og eventbransjen behandles likt med de store TV-kanalene, som kan ha flere gjester i studio, som intervjues på en scene sammen med en konferansier med trygg og god avstand. Dette gjøres på alt fra God Morgen Norge og Debatten til Skal vi danse og Skavlan.

 

– Vi er profesjonelle aktører som tar smittevern på høyeste alvor og ønsker bare å levere det bedrifter og folk trenger av kultur og faglig påfyll. Vi har bevist at vi tar dette på alvor og fortjener tillit. Det er merkelig å se politikerne være fire stykker på scenen under pressekonferansene sine, mens vår bransje kveles. Det er meningsløst, sier Haukland. 

Vi må kunne gjennomføre proffe digitale produksjoner med mulighet for 4 personer i studio i tillegg til teknisk stab og fotograf, med alle smittevernsregler.

 

– Vi er en stor og viktig bransje som skaper store ringvirkninger og sysselsetter mer en 30 000 mennesker over hele Norge. Vi har helt siden nedstengningen i mars vært blant næringene som rammes hardest av restriksjonene. Bransjen har likevel ikke fått noen målrettet tiltakspakke. Det investeres enormt i å sikre konserter for to hundre mennesker, mens digitale konferanser for tusenvis blir helt oversett. Det må rettes raskt nå, sier Haukland.