Ny leder i Norges Verdensarv

Norges verdensarv har ansatt Liv Astrid Sverdrup som ny daglig leder.

Sverdrup tar over etter John A Bryde som blir pensjonist i høst, og tiltrer stillingen den 1. september.

Norges Verdensarv er en organisasjon som består av alle de 8 verdensarvområdene som er innskrevet på UNESCOs Liste for kultur -og naturarv og har som formål å ivareta og fremme de norske verdensarvområders fellesinteresser, samt å bidra til bevaring og utvikling i samsvar med UNESCOs verdensarvkonvensjon og beste praksis.

Sverdrup går fra stillingen som utstillingssjef ved Nobels Fredssenter hvor hun har hatt ansvaret for en rekke norske og internasjonale utstillingsprosjekter om fredsarbeid, menneskerettigheter og miljø.

Hun har også lang erfaring fra både formidling, forvaltning og forskning, og har tidligere jobbet i Forsvarsdepartementet og Fridtjof Nansens Institutt med blant annet forvaltningen av norske havområder, klima og bærekraftig utvikling.

Ny leder i Norges Verdensarv, Liv Astrid Sverdrup.

Sverdrup forklarer at hun ser frem til å bidra til å bevare og løfte frem verdensarvstedene.

- Og å gjøre det aller flotteste vi har enda mer kjent slik at flere kan engasjere seg i kulturmiljø, sier Sverdrup.

- Å verne om vår kultur- og naturarv er en viktig del av FNs bærekraftsmål, og jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven sammen med engasjerte og dyktige kolleger på verdensarvstedene og andre samarbeidspartnere i Norge og internasjonalt, fortsetter hun.

- Norges verdensarv har et bredspektret arbeidsfelt, og med Liv Astrid Sverdrup har vi har fått en daglig leder med både en faglig bredde og relevant erfaring som vil være med å bringe organisasjonen framover, sier styreleder Odd Sletten.

Sverdrup legger selvsagt ut på norgesferie selv i år.

- Jeg gleder meg ekstra mye til å besøke ett av verdensarvstedene nå i sommer. Jeg reiser til Vegaøyene på Helgelandskysten og gleder meg til oppleve den unike tradisjonen med ærfugldrift og høre historier om hvordan kvinnene sanket dun av ærfugl. Og å oppleve hvordan generasjoner av fiskere og bønder gjennom mer enn 1500 år har levd på en bærekraftig måte i samspill med naturen, sier hun.

Hun forklarer at  Vegaøyene består av tusenvis av øyer og mange vakre strender, men at det også er mulig å gå den nye Vegatrappa med nærmere 2000 trinn som tar deg helt opp til fjells.

- Det gleder jeg meg til. For de som ønsker seg en enda luftigere opplevelse så er det mulig å ta turen til Vegas nye Via Ferrata opp til Ravnfloget. Som utflytta Kristiansunder så gleder jeg meg til å oppleve øy-livet på Vega, og så blir det en tur hjemover til Kristiansund og Nordmøre og et besøk til Risør.

Hun anbefaler alle å besøke ett eller flere av de norske verdensarvstedene.

- Dette er store attraksjoner som er i fint selskap med andre verdensarvsteder som for eksempel pyramidene i Giza og den kinesiske mur. I år som det kommer færre internasjonale turister så er det ekstra fint for oss som norske turister å legge turen hit.

Om man planlegger et jobb-seminar utover det vanlige anbefaler hun også å sjekke ut ett eller flere av Verdensarvstedene.

- Flere av verdensarvstedene som for eksempel Røros, Geiranger og Nærøyfjorden byr også på det ypperste innenfor kortreist og lokal mat og opplevelser helt utenom det vanlige. Og i år er det ekstra viktig å støtte den norske reiselivsnæringen.  På Vemork og Rjukan som er det nyeste tilskuddet til den norske verdensarven kan du få et innblikk i viktige deler av norsk industri- og krigshistorie, så her er det mye å velge i, avslutter hun.

 

Tekst: Julie Skrøder

26. jun 2020.